Concert Recensie - 19-04-2016 20:15
Foto: Bertels-Fotografie.nl

Foto: Bertels-Fotografie.nl

Het is kermis in Amsterdam: letterlijk en figuurlijk. Op de dam zijn er zijn vette oliebollen te koop en er schittert een groot reuzenrad. Toch lijkt het elders in de stad groter feest te zijn. Eind januari 2016 liet pop-idool Shawn Mendes via het sociale medium Snapchat weten dat hij een wereldtournee gaat doen. Tweede stop op zondag 17 april 2016? Paradiso Amsterdam! En dat heeft Amsterdam geweten.

 

Vine

De Canadese zanger Shawn Mendes (08-08-1998) draait eigenlijk nog niet zo heel lang mee in de muziekwereld. In 2013 plaatste Mendes zijn eerste video’s op de app Vine. Wanneer Shawn Mendes in januari 2014 ontdekt werd door manager Andrew Gertler, ging het allemaal snel. Met het succesalbum ‘Handwritten’ en her-uitgave Handwritten (Revisted), welke eveneens live opnames bevat, op zak komt Shawn Mendes ondertussen al met zijn tweede solo-wereldtournee.

Platina

In de middag voor het concert was het al raak. De superster gaf een meet-and-greet in megastore Fame, gevestigd in de Media Markt Amsterdam Centrum. Al twéé dagen voordat de meet-and-greet plaatsvond zaten de eerste fans (vooral meiden) voor de deur. Alleen de eerste 250 die het album ‘Handwritten (Revisted)’ kochten kregen een polsbandje om hun grote idool te ontmoeten. De cd’s vlogen over de toonbank. Niet alleen de 250 cd’s om je te kwalificeren voor de meet-and-greet, maar zijn albums door heel Nederland. Buddy Vedder had namelijk de grote eer een platinum plaat aan Mendes uit te reiken!

Paniek

Poptempel Paradiso adviseerde om niet eerder dan één uur voor opening van de deuren aanwezig te zijn. Dit werd massaal genegeerd door de vooral vrouwelijke fans. Wanneer ik arriveer staat er al een gigantische rij om de Paradiso heen. Bij de opening van de deuren ontstaat er aardig paniek vooraan de rij. Met trekken en duwen probeert iedereen een stapje vooruit te komen, maar uiteindelijk zorgt dit alleen voor verdrukking. Gelukkig kreeg Paradiso het voor elkaar om orde te krijgen.

When You Love Someone

Geruststelling is er wanneer ik, een klein half uur later, de zaal binnen kom en de sfeer er al goed in zit. Ondanks het voorprogramma ons nog even op zich wachten, wist de DJ raad met het wachtende publiek. De ene pop-hit naar de andere passeerde de revue waarbij er eigenlijk zelfs geen voorprogramma nodig was geweest om dit publiek op te warmen.

Bij het dimmen van de lichten begon de hysterie. De Britse singer-songwriter James TW beklom het podium. De achttienjarige zanger blies wegens ziekte een dag eerder zijn optreden in Keulen nog af. Hier is vanavond weinig van te merken. Hij weet de zaal redelijk goed te bekoren. Zijn cover van Natalia Imbruglia’s ‘Torn’ wordt met open armen ontvangen. Ook zijn single ‘When You Love Someone’, welke gaat over twee ouders die scheiden, weet te raken. Het enige minpuntje aan dit optreden was dat het uiteindelijk één grote ‘Ed Sheeran’-show werd. Zo werden we bijvoorbeeld al snel in twee stukken gesplitst waarbij iedereen een stukje moest zingen. Ook zijn liedjes refereerde al snel aan Sheeran’s hits.

Flauwvallen

Wanneer James TW het podium verlaat wordt het alsmaar warmer in de Paradiso. Bij het inzetten van ‘Love Yourself’ van Justin Bieber aanzet lijken we ons spontaan bij een Bieber concert te bevinden. De eerste drie meiden vallen al voor het concert begint flauw en worden uit de zaal gepikt. Hier blijft het zeker niet bij. Ook tijdens het concert zijn er een vijftal dames bewusteloos de zaal uit geplukt. De reden lijkt duidelijk wanneer het licht dooft en er een projectie achter op de zwarte doeken te zien is. Vervolgens komt Shawn Mendes rechts het podium op gestapt. Hij lijkt al moeite te krijgen boven de gillende menigte uit te komen. Met zijn openingslied ‘Something Big’ laat hij precies horen hoe iedereen zich voelt. Ja, ‘something big is happening!’.

Het eerste wat Mendes aan het Amsterdamse publiek vraagt is of hij al eens eerder in Nederland geweest is (wat dus niet het geval is). Hij lijkt vrij verrast onder al de aandacht die hij vanavond ontvangt. Samen met zijn akoestische gitaar staat hij te genieten. Wanneer hij tijdens ‘The Weight’ probeert de zaal muisstil te krijgen en naast zijn microfoon te zingen lukt het bíjna. Een zeer gefrustreerde fan moet dan ook hard door Mendes ‘HOUD JE BEK’ roepen, om een naastgelegen fan stil te kunnen krijgen.

Na de eerste paar akoestische nummers komt de band het podium op gelopen. Het zeer intieme gevoel verdwijnt, en de kracht vergroot. Het concert lijkt vervolgens wat in te zakken wanneer de band zich weer op de achtergrond zet, en er twee maal kort op elkaar een nieuw lied gezongen wordt van het aanstaande album. Terwijl menig fan tevergeefs staat te wachten op Mendes’ laatste hit single ‘I Know What You Did Last Summer’, brengt hij deze helaas niet ten gehore. Shawn Mendes sluit hij de set af met het eveneens bekende ‘Stitches’. De zaal zingt, eigenlijk zoals het hele concert gaat, uit volle borst mee.

Voordat Shawn Mendes het podium verlaat moet er nog snel een filmpje voor Snapchat gemaakt worden. Hierbij waren er wel drie pogingen nodig aangezien hij twee keer gebeld werd tijdens het filmen. “Loudest crowd I’ve ever seen”, zet hij bij de video neer. Dit kan ik dan ook zeker niet ontkennen. Na het verlaten van het podium staat het buiten de Paradiso zwart van de mensen. Fans? Nee, ouders die hun dochters ophalen, die al druk aan het speculeren zijn over waar en wanneer een volgend concert er in Nederland komt.

Vraag je je nog af wie Shawn Mendes eigenlijk is? Of wil je nog even nagenieten van het geweldige concert? Zie de onderstaande filmpjes!

 

Laat een reactie achter!