Musical Recensie - 19-06-2016 21:21
Foto: Bob Bronshoff

Foto: Bob Bronshoff

Bekend met het verhaal van Sweeney Todd? De bloedbarbier van Fleet Street is in het Amsterdamse Zonnehuis neergestreken om de mannen te ‘verwennen’ met een scheerbeurt. Op mysterieuze wijze verdwijnen er ook een hoop mannen uit Londen. Hoe dat kan kwam ik achter op zondagmiddag 19 juni 2016.

Sweeney Todd vertelt ons over een barbier. Na vijftien jaar vast te hebben gezeten is hij nu uit op revanche. In eerste instantie probeert Benjamin Barker onder de schuilnaam Sweeney Todd terug te komen. Bij zijn zoektocht naar zijn vrouw Lucy en dochter Johanna komt hij in aanraking met Mevrouw Lovett. Deze bakkersvrouw vertelt hem dat zijn vrouw zich heeft vergiftigd, en haar dochter bij rechter Turpin thuis opgesloten zit. Zeeman Anthony ziet Johanna aan haar raam en raakt opslag verliefd. Zijn doel is dan ook om Johanna zo snel mogelijk bevrijden en te trouwen met haar.

Wanneer Sweeney Todd wordt hekend en gemanipuleerd door een zijn oud leerling Pirelli slaan de stoppen door. Een messteek langs de nek lijkt dan ook de beste oplossing en het eerste dodelijke slachtoffer is gemaakt. Dit voelde zo lekker dat Sweeney Todd veel honger naar meer krijgt. Bovenaan zijn verlanglijst? Rechter Turpin.

Sondheim

De muziek en liedteksten van Sweeney Todd zijn geschreven door Stephen Sondheim. De in 1930 geboren Sondheim komt uit een creatief gezin. Zelf plukt hij daar de vruchten van en schreef verschillende musical hits als Company, Into The Woods en natuurlijk Sweeney Todd.

Het script komt uit handen van Hugh Wheeler. In zijn jongere jaren was hij al actief als taalkunstenaar. Van veel voorstellingen en films schreef en vertaalde hij de teksten. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de libretto’s van de musicals A Little Night Music en Candide. Ook schreef hij mee aan de musical film Cabaret.

Johanna

De rol van Sweeney Todd was vanmiddag weggelegd voor René van Kooten. Na gestraald te hebben in musicals als Les Misérables en Aspects of Love neemt hij nu het mes in handen. Hoewel hij zijn ziel in de rol legt, weet hij niet helemaal te overtuigen. Hij speelt de rol nog net iets te zachtaardig waardoor de angst voor deze man weg blijft.

Mitch Wolterink speelt het knechtje van Pirelli. Hij overtuigde als Angel in RENT al en weet dit vandaag eveneens met verve te doen. Als doorgedraaide Tobias laat hij zijn krachten vooral goed zien. Met het lied ‘Als Ik Bij Je Ben’, laat hij de zaal smelten.

Zeeman Anthony wordt gespeeld door Luc Steegers. Steegers lijkt alles in zijn mars te hebben. Zijn zangtechnieken zijn perfectie en ook zijn spel is een genot om te aanschouwen.

De grote ster van vanmiddag is Michelle van de Ven in de rol van Johanna. Van de Ven blijft elke musical verder groeien en met een internationale carrière op zak weet ze ons ook weer te verblijden met haar gouden stem.

Must see!

Sweeney Todd is (eindelijk) terug in Nederland en dat hebben we geweten ook. De bloedspetters vliegen van het toneel af en hier en daar is er een afgehakt lichaamsdeel te vinden. Het toneel heeft een duistere uitstraling. Daarnaast loopt de cast ook de hele voorstelling door de zaal heen wat een extra dimensie aan de bloederige musical geeft.

Sweeney Todd heeft een (veel te) korte speeltijd in het Zonnehuis te Amsterdam. Na vijf weken valt het doek voor deze hitmusical. De laatste voorstelling zal spelen op zondag 26 juni 2016. Voor de aanstaande week zijn nog enkele kaarten te koop (via SweeneyTodd.Amsterdam).

Laat een reactie achter!