Musical Zomer 2016 - 15-09-2016 09:56

Daar ga ik weer. Vliegend over de zee richting het zuiden. Voor mijn gevoel had ik nu in Noorwegen moeten zitten. Met een ondergaande zon naast me, een jongen met een haarknot voor me en een slapende vrouw aan mijn andere zijde ben ik op weg naar een nieuw avontuur in een nieuw land. Hoewel ik het ook super in Malmö gehad heb. 

Malmö stond voor mij compleet in het teken van de musical Kinky Boots. Musical actrice Li-Tong Hsu zag ik eerder in Miss Saigon (Utrecht), RENT (Amsterdam) en Here Lies Love op West End (Londen). Toen ik hoorde dat ze naar Malmö ging om in Kinky Boots te spelen beloofde ik haar daar te bezoeken. De Scandinavië plannen lagen al op de plank, dus dit zou een mooi begin zijn. Uiteindelijk was Malmö mijn tweede bestemming.

Bij aankomst van de stad ben ik vrolijk aan de wandel gegaan. Door de winkelstraten liep ik naar het operagebouw van Malmö. Vervolgens liep ik via een kasteel naar de beroemde toren van Malmö om vervolgens langs de ‘kust’ terug te gaan naar mijn hotel op het centraal station. Malmö bestaat uit twee delen. Een half oude binnenstad en een zeer moderne omgeving. Er is zelfs een hoop nieuwbouw buiten de stad met de mooiste architectuur.
De tweede dag wou ik naar Kopenhagen gaan. Dit durfde ik uiteindelijk niet omdat de terugreis dubbel zo lang duurt. Reden? Paspoortcontrole. Daarom bleef ik wederom in Malmö. De vraag was nu alleen: ‘wat te doen?’. Ik scheen alles al gezien te hebben van de stad. Daarom besloot ik het kleine kasteel in de stad te bezoeken. Hier ben ik, omdat de receptie van mijn hotel mij adviseerde kalm aan te doen, een kleine twee uur zoet geweest. Ook het techniek museum aan de overkant hield mij (wonderbaarlijk) goed bezig.

Vandaag ben ik naar Kopenhagen gegaan. Ik kon al vroeg mijn koffer afgeven op het vliegveld. Daardoor heb ik hier al meteen geen omkijken meer naar. In Kopenhagen aangekomen viel mij twee dingen meteen op: Aziatische toeristen en schoolklassen. Ik hield mijn hart al meteen vast want daar had ik totaal geen zin in. Kopenhagen is net Stockholm en Amsterdam. Zelf kon mij de drukke stad niet echt bekoren. Toch flink de pas er in gezet en naar een binnenplaats van een kasteel ten noorden van de stad. Ergens in de buurt moest ‘de kleine zeemeermin’ ook zijn.
Ja, daar zat ze, net om de hoek. Op een steen kijkend naar het water. Met hordes toeristen om haar heen. Verschrikkelijk! Wordt je hoofd niet ingeslagen door een selfiestick, dan wordt je wel omver gelopen door een persoon uit het oosten. Nee, dit was eigenlijk ook niet leuk. Uiteindelijk kon ik het afstrepen van mijn lijstje (niet dat deze er als ‘must’ op stond, maar toch).

Kinky Boots

Terug naar Malmö: Kinky Boots! Wat een show. Al bij het aankomen van het theater zit de sfeer er al goed in. Er staan schoendozen in het theater en vitrines vol met, jazeker, schoenen! De theaterzaal is prachtig en ik denk dat alle stoelen goed zicht heeft. Ik zat met mijn neus op het podium, bijna dan, op rij twee.
De musical is in het Zweeds. Voor mij een hele opgave, aangezien ik de taal niet ken. Wel heeft de musical boventiteling… in het Zweeds. Hoe dan ook is het soms wel leuk om even naar boven te kijken en zien hoe woorden uitgesproken worden. Voor mij was natuurlijk het beeld extra interessant. Van schoenfabriek tot nachtclub (inclusief dansers naast mij, oelala dat was in Londen niet), alles was aanwezig.
Li-Tong Hsu speelde, zoals verwacht, de sterren van de hemel. Haar mimiek was erg goed en speelde haar rol met verve!
Andreas Weise speelde haar man, Charlie. Nadat zijn vader gestorven was kreeg hij de schoenfabriek. Zonder kennis van schoenen probeert hij toch zijn weg te vinden. Hij weet zich deze rol al goed te spelen. De musical is nog in zijn beginstadium en met wat polijsten gaat hij zich er zeker doorheen slaan. 
De absolute ster van vanavond (naast Li-Tong Hsu natuurlijk) is Oscar Pierrou Lindén in de rol van dragqueen Lola. Wanneer je een rol speelt in een taal die mij onbekend is, en mij vervolgens twee keer diep weet te ontroeren (waarvan eenmaal samen met Andreas Weise), dan weet je dat je het goed gedaan hebt. Oscar Pierrou Lindén speelt de rol alsof hij het al maanden doet en hij loopt de hele show op hoge hakken alsof hij nooit anders gedaan heeft. Eerder vertelde hij dat het zijn eerste keer op hakken is, en dus voor deze musical er nooit op gestaan heeft. 
Kinky Boots was een hele verademing. Ik heb zelden het publiek zo enthousiast gezien. Het maakt het natuurlijk af wanneer enkele castleden, dragqueens en Lola de foyer in lopen voor een foto! Kinky Boots is, zelfs als je de taal niet spreekt, een must see!

Laat een reactie achter!