Musical Recensie Toneel - 04-05-2015 13:00

Foto: Brinkhoff & Mögenburg

Foto: Brinkhoff & Mögenburg

Voor de tweede keer in theaterseizoen 2014/2015 heeft het Bredase Chassé Theater een immens groot paard in haar stal staan. Wat zeg ik? Een hele boerderij. Van al deze dieren springt er één met kop en schouders bovenuit. Vanavond, zondag 3 mei 2015, volgen wij het verhaal van Joey, een klein veulentje dat uitgroeit tot een heus War Horse.

Boek
Het Londense National Theatre produceerde War Horse na aanleiding van het gelijknamige boek, geschreven door Michael Morpugro. Het muziektheaterstuk zag in Londen voor het eerst het licht in 2007. Na een gelimiteerde speeltijd stopte de voorstelling begin 2008 alweer. Toch bleef de vraag naar meer voorstellingen aanhouden, en werd er besloten om War Horse in 2009 terug het theater in te brengen. Naast de voorstelling op West End heeft War Horse ook al een succesvolle run gehad in onder andere Australië, Duitsland en op Broadway.

Bijzonder
War Horse vertelt ons over het paard Joey, en zijn zestienjarige verzorger Albert. Hoewel Joey niet geheel gepland bij Albert in de boerenfamilie komt, ontstaat de klik tussen die twee toch al erg snel. Albert hecht zich enorm aan zijn paard en weet dat het paard iets bijzonders in zich heeft. Op het moment dat Albert’s vader in een dronken bui een weddenschap aangaat, maakt Albert zich al snel zorgen. Joey wordt namelijk op het spel gezet. Op dat moment breekt eveneens de eerste wereldoorlog uit. Albert’s vader ziet goud voor ogen wanneer paarden voor grof geld opgekocht worden. Zou Albert, Joey ooit nog terug zien?

Ontroerend
De War Horse cast was subliem. In Joey zaten vanavond drie Engelse puppeteers. Het is ongelofelijk hoe goed zij het paard weten te bewegen. Naast de bewegingen maken zijn ook het geluid van het paard. Ook Joey als het jonge veulentje liet mij al snel ontroeren. De inleving van de puppeteers is erg mooi om te zien.
De rol van Albert Narracott werd vanavond zeer goed gespeeld door Kay Greidanus. Ondanks de voorstelling een kleine storing had, wist hij goed in zijn rol te blijven. Zonder al te veel moeite sleurde hij de zaal mee in dit oorlogsverhaal.
Simon Zwiers had vanavond de rol als vader Ted Narracott te pakken. Dit weet hij zeer aardig te doen. Toch lijkt niet altijd even duidelijk wanneer hij teveel gedronken heeft, en wanneer niet.
Filip Bolluyt speelde vanavond de dubbelrol als oom Arthur Narracott en Sergeant Thunder. Hij weet de gevoelige rol goed te combineren met de strenge.
Remco Sietsema zorgt voor de zang en muziek. Ondanks dat hij het zeker niet onaardig doet, ligt de klank anders in het gehoor dan eerder gewend in het buitenland.

Spektakel
Na een ruim half uur werd de voorstelling vanavond helaas even onderbroken met een geluidsstoring. Op zeer professionele wijze wist Kay Greidanus de voorstelling te onderbreken en eveneens net zo sterk weer terug te komen. Het theaterstuk is erg pakkend. Op het begin kijk je nog leuk naar hoe puppeteers op een fabuleuze wijze de kleine Joey besturen. Al snel verandert dat naar, voor het gevoel, echte paarden. Het is onvoorstelbaar hoe goed deze puppeteers dit uitoefenen.
Een lichte verwarring door de vertaling geeft soms toch scheve gezichten. De voorstelling wordt voor 99% in het Nederlands gesproken. Toch spelen de acteurs alsof ze Engels, Duits en Frans spreken. Dit gaat goed totdat ze elkaar confronteren. Een onhandig gesprek (in het vloeiend Nederlands) volgt waarbij men doet alsof men elkaar niet verstaat. Hierbij ontstaat al snel verwarring in de zaal.
War Horse is een waanzinnig avondje uit. Chassé theater haalt door een tweede running van War Horse zeker geen oud paard van stal. Helaas loopt de voorstelling tegen het eind van zijn running. War Horse is nog tot 10 mei te zien in het Bredase Chassé Theater en verhuist vervolgens voor een maand naar Antwerpen om in het Stadsschouwburg te staan. Ga dit spektakel zien voordat dit te laat is!

Laat een reactie achter!