Musical Recensie - 04-11-2015 16:00

Foto: DommelGraaf en Cornelissen Entertainment

Foto: DommelGraaf en Cornelissen Entertainment

Duitse soldaten lopen af en aan rondom Theater aan de Parade te ’s-Hertogenbosch. We bevinden ons vanavond midden in de Tweede Wereldoorlog. Hierbij blijft de vraag of je toekijkt of strijdt voor de vrijheid. Voorbij de soldaten loopt, op dinsdag 3 november 2015, een meisje met rood haar nietsvermoedend rond. Tenminste, is wat iedereen denkt.

DommelGraaf en Cornelissen Entertainment
Na de eerdere producties als Volendam De Musical, The Full Monty, De Jantjes en (H)eerlijk Duurt Het langst, brengt DommelGraaf en Cornelissen Entertainment in seizoen 2015 – 2016 de musical Het Meisje Met Het Rode Haar de Nederlandse theaters in. Door te produceren in nieuwe musical- en toneelproducties alsmede eigen versies van al bestaande stukken brengt de producent een aardige variatie op het toneel. Met Het Meisje Met Het Rode Haar brengt de producent een nieuwe voorstelling de planken op. Het verhaal is gebaseerd op het waar gebeurde gelijknamige roman van Theun de Vries.

Oorlogsverhaal
Het Meisje Met Het Rode Haar, vertelt ons over Hannie Schaft. Ze is vooral herkenbaar door haar zeer opvallende rode haardos. In de Tweede Wereldoorlog voelt ze zich thuis zeer machteloos. Ze kan het niet aanzien en begrijpen dat er Nederlanders zijn die zich bij de Duitsers aansluiten en vervolgens andere Nederlanders verraden en vermoorden. Na het ontmoeten van Hugo, eveneens een verzetsstrijder, weet Hannie dat ze niet alleen de strijd met de oorlog aangaat, maar ook haar gevoelens. Zou het Hannie en Hugo lukken de oorlog te bestrijden?

Verve
Hannie Schaft wordt gespeeld door Roos van Erkel. Zonder al te veel moeite weet ze de zaal vast te grijpen en mee te sleuren door de oorlog. Haar tegenspeler Hugo wordt gespeeld door Jim Bakkum. Na Hartsvrienden (Blood Brothers) en Wicked weet hij vanavond meer dan ooit te overtuigen. Hij verricht goed acteerwerk en zijn zang lijkt er ook meer op vooruit te zijn gegaan.
De rol van vader en moeder werd gespeeld door niemand minder dan Sjoerd Pleijsier en Joke de Kruijf. Zij hebben zeer veel dubbelrollen in dit stuk. Al deze rollen spelen ze allemaal met verve. Toch krijg je soms wel het gevoel ‘hun weer?’ wanneer ze wederom in andere rol het toneel bestormen.

Val
Met Het Meisje Met Het Rode Haar brengt DommelGraaf en Cornelissen Entertainment een zware, doch mooie musical het theaters in. Het decor is helaas wel erg karig te noemen. Met een houten ondergrond en bomen op de achtergrond, alsmede bomen die tijdens de voorstellingen op de voorgrond komen, zou dit eveneens zo het decor uit bijvoorbeeld de musical Into The Woods kunnen zijn. De setting wordt veranderd door een hokje, aangekleed als een ruimte, het toneel op en af te schuiven. Een rij TL-lampen zorgt ervoor dat we ons in een ondergrondse setting bevinden.
De muziek in deze voorstelling, geschreven door Tom Bakker, past goed bij het stuk. Het script, wat in handen ligt van Allard Blom, gaat in aardig tempo voorbij en weet ook meermaals te ontroeren.
Tijdens de voorstelling is Bakkum flink onderuit gegaan. Een flinke wond op zijn been tot herinnering aan het Bossche theater. Toch speelde hij uitstekend door waarbij het leek dat er niks aan de hand was. De voorstelling, die ik persoonlijk als aanrader aanprijs, speelt nog tot eind januari 2016 door heel het land.

Laat een reactie achter!